· 

Zo kies je het juiste vloerkleed voor de woonkamer


Met een vloerkleed creëer je eenheid in je woonkamer en maak je de zithoek tot een knus geheel. Het juiste vloerkleed aanschaffen is alleen best lastig om te doen. Want het formaat, de kleur en het materiaal van het kleed moeten kloppen bij de ruimte en je interieur. Welk formaat vloerkleed is het beste geschikt? En waar moet je verder op letten? Wij inspireren je graag met enkele praktische tips!

De juiste maat voor je vloerkleed kiezen

Hoe kies je een goede maat vloerkleed voor in de woonkamer? Een te groot vloerkleed is snel te dominant in je kamer, terwijl een klein vloerkleed vaak wat sneu aandoet. Op onderstaande afbeelding staan verschillende woonkamer settings en die geven je een goed houvast voor het kiezen van het juiste formaat vloerkleed. Een vloerkleed zorgt voor verbinding; meerdere losse elementen (je bank, fauteuil, salontafel) in je interieur worden één geheel met behulp van een kleed. Je ziet dat het belangrijk is dat het kleed de meubelstukken met elkaar verbindt. Zorg dus dat je bank en je stoelen (deels) op het kleed staan. 

 

Voorpoten op het vloerkleed

Je kunt je meubilair verbinden door de voorpoten op het kleed te zetten, maar de achterpoten niet. Het mooiste is om een maat vloerkleed te kiezen waarbij het kleed net verdwijnt onder de bank.

 

Alle poten op het vloerkleed

Wanneer je kamer is omringt door andere ruimtes met dezelfde vloer, kun je ook je gehele zitmeubilair op het een groot kleed plaatsen; zo geef je optische variatie. Let erop dat je bij deze keuze in grote ruimtes minimaal 40 cm tussen het kleed en de muren overhoudt. In kleinere ruimtes volstaat 20 cm. Deze optie is de eerste opstelling links op de afbeelding.

Zo kies je het juiste formaat vloerkleed

De juiste kleur voor je vloerkleed kiezen

De kleur van je vloerkleed is natuurlijk afhankelijk van smaak en je inrichting. Zelf hebben we gekozen voor een kleed die mooi blend met onze houten vloer en dus juist ingetogen is. Omdat de kleuren van ons kleed rustig en niet super opvallend zijn, mocht er van wel een patroon in het vloerkleed zitten. Dit zorgt ervoor dat het kleed niet saai wordt. 

Natuurlijk kun je ook juist kiezen voor een statement met je vloerkleed. Je laat het kleed er dan juist uitspringen. Wel is het dan mooi als de kleur(en) in je kleed ergens anders in je interieur ook terugkomen. Dit zorgt voor eenheid.

Kies je voor een effen kleed? Overweeg dan een kleed met een grovere structuur of die hoogpolig is. Zo voorkom je dat je kleed saai wordt.

 

Vloerkleed van Lalay
Vloerkleed van Lalay
Vintage vloerkleed in woonkamer

Hoe een verkeerde keuze je ook verder helpt

Onderstaand kleed hadden we op zicht meegenomen. De kleuren en het patroon vonden we prachtig in de winkel, maar thuis vonden we het kleed te aanwezig en niet zo mooi staan. Het kleed was bij daglicht te fel van kleur voor bij ons in huis. We hebben hem dus toch weer teruggebracht naar de winkel. Daarna zijn we gaan zoeken naar een kleed dat dichter bij de kleur van de vloer kwam, omdat we nu wisten dat een opvallend kleed het voor ons niet was. 

Uniek vloerkleed bij vloerkledenwinkel.nl in Loods5 Amersfoort
Uniek vloerkleed bij vloerkledenwinkel.nl in Loods5 Amersfoort
Een foute keus maken helpt je ook verder

Welk materiaal vloerkleed is handig?

Vroeger hebben wij een Kelim (handgeweven wollen kleed) gehad. Een prachtig kleed, maar het nadeel van een Kelim is dat het van dun materiaal is gemaakt. Een beetje een flodder kleed eigenlijk, waardoor het snel schuift, ondanks een onderkleed met plaklaag (na verloop van tijd laat de plaklaag los). Toen het kleed aan vervanging toe was, zijn we bewust op zoek gegaan naar een kleed van dikker materiaal. Ons huidige kleed is ook van wol, maar is dikker en zwaarder en blijft goed liggen. Het voordeel van wol is dat het makkelijk schoon te maken is (vlekken rustig deppen). Omdat het kleed een patroon en verschillende kleuren heeft vallen vlekken ook minder op dan bij een effen kleed. 

TIPs voor het kiezen van een vloerkleed

  • leg kranten neer waar je graag een vloerkleed wilt hebben en meet dan het uiteindelijke formaat op. Zo weet je precies welke afmetingen je nodig hebt.
  • Kies voor zichtservice; een vloerkleden winkel biedt vaak een zichtservice. Je mag dan één of soms zelfs meerdere kleden mee naar huis nemen op zicht. Zo kun je kijken of de maat goed is en de kleuren goed staan bij je interieur.

Meer lezen?

Niets meer missen van Blooming Home?

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!


Reactie schrijven

Commentaren: 0