· 

Wabi Sabi: De Japanse wijsheid van imperfectie in je interieur


Wabi Sabi is de Japanse levensfilosofie die staat voor leven in het nu, de schoonheid van imperfectie en de kracht van vergankelijkheid. Deze levensstijl bevat net als bijvoorbeeld Hygge of Lagom de essentie van puurheid en het terug gaan naar de basis. Een concept die wij in onze drukke consumptiemaatschappij graag omarmen. Wabi Sabi zien we ook doorvertaald naar ons interieur. Denk dan aan natuurlijke, pure materialen zoals hout en steen, sobere, aardse tinten en imperfecte in ons interieur.

Terug naar de natuur

Voor Wabi Sabi is de natuur en haar bijbehorende processen zoals ouder worden heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan ijzer dat gaat roesten en van kleur veranderd: dat is de schoonheid van veroudering. Want als het gaat over het de elegantie van tijd, dan is er geen beter voorbeeld dan het natuurschoon. Mos op een steen, een eeuwenoude boom, het ontstaan van edelstenen, een vervallen muur begroeid met klimop.

Tijd maakt mooier

In ons interieur betekend het dat oude, niet perfecte spullen juist mooi zijn omdat de tand des tijds eroverheen is gegaan. Deze spullen hebben emotionele waarde. Het zijn artikelen met zichtbare slijtage en gebreken en dat maakt ze juist prachtig authentiek. Wabi sabi heeft melancholie in zich; ‘Wabi’ staat voor verdriet, ‘Sabi’ voor de bloei van de tijd.

De schoonheid van het alledaagse

Eigenlijk brengt Wabi Sabi je weer in contact met de schoonheid van het alledaagse. De natuur is immers het ultieme ‘nu’. Ook wij mensen zijn vergankelijk en verouderen. We krijgen bijvoorbeeld rimpels. Dat is onderdeel van de cycles van het leven en het geeft juist diepte, karakter en echtheid. Volgens Wabi Sabi is het zonde en doodvermoeiend om je vast te klampen aan perfectie en symmetrie. Accepteer de imperfectie en veroudering. 

Wabi Sabi in je interieur

Naast dat het een levensfilosofie is, zie je de doorvertalingen van Wabi Sabi terug in interieurtrends. Denk aan soberheid, natuurlijke materialen, organische vormen en a-symmetrische patronen. Een voorbeeld van Wabi Sabi trend van dit moment is een gebikte, oude bakstenen muur. Maar ook het hergebruik van oude materialen, zoals oude deuren in een nieuwe kast.

Oude deuren hergebruikt
Oude deuren hergebruikt
Oude balken in nieuwbouw toilet
Oude balken in nieuwbouw toilet

Wabi sabi in je huis

Wil je zelf ook een interieur die is gebaseerd op de levensfilosofie van Wabi Sabi? Kies dan bijvoorbeeld voor hergebruikte materialen en tweedehands meubels want dat is ook nog eens duurzaam. Maar wil je de levensfilosofie echt omarmen: denk dan vooral niet te moeilijk, wees niet te kritisch, wees blij met wat je hebt en leef in het nu.

 

In onze webshop verkopen we veel woonaccessoires van hergebruikte materialen. Neem eens een kijkje!

Reactie schrijven

Commentaren: 0