· 

7 tips om sfeer te brengen in huis


Een sfeervol huis waarin je je fijn voelt. Dat willen we toch allemaal? We brengen immers veel tijd door in huis en het is belangrijk dat je er optimaal kunt ontspannen en jezelf kunt zijn. Je huis moet je thuis zijn. 

 

Kijk eerst eens kritisch naar je woonomgeving. Is de indeling goed? Is het kleurgebruik goed op elkaar afgestemd? Ruim eens op en ontdoe je van spullen die in de weg staan of die je nooit meer gebruikt. Dat zorgt vaak al voor veel meer rust. Nu kun je gaan kijken hoe je een sfeervolle inrichting kan creëren. Ik heb een aantal tips voor je hoe je het gezellig in huis maakt.

mooie, warme Scandinavische woonkamer
bron: pinterest

7 simpele tips voor meer gezelligheid en sfeer in huis

1. zachte materialen

Zachte materialen zorgen voor warmte en behaaglijkheid. Daarnaast zijn zachte materialen goed voor de akoestiek in huis. Kies bijvoorbeeld voor een zacht vloerkleed, een poef, een bank vol kussens, een mooi plaid, een schapenvacht of een macrame wandkleed. Je zult zien dat je huis meteen veel warmer aanvoelt. 

bron: Zusss.nl
bron: Zusss.nl

2. Planten en bloemen

Planten en bloemen zorgen voor instant sfeer in huis. Kies bijvoorbeeld voor een grote plant of een paar kleine planten bij elkaar. Een bos bloemen zorgt ook meteen voor gezelligheid in huis. Daarnaast zijn planten ook nog eens heel goed voor je. Wist je bijvoorbeeld dat de aanblik van planten ervoor zorgt dat je stressgevoel daalt. De groene kleur van planten werkt rustgevend en zorgt voor ontspanning. 

bos bloemen zorgt voor sfeer in huis

3. Sfeerverlichting

Goede lichtkwaliteit en verschillende lichtbronnen zijn essentieel in iedere kamer van je huis. Het zal niemand verbazen dat een lichte kamer een veel positievere sfeer oproept dan een donkere, bedompte kamer. Bij verlichting is de kleur van het licht belangrijk, net als de hoeveelheid licht. Warm en zacht licht zorgt voor sfeer en gezelligheid. Wit en fel licht voor een kille en harde uitstraling. Zorg dat je lampen dimbaar zijn of kies voor een laag wattage. 

sfeerverlichting boven ronde eettafel

4. Kaarsen

Het is een cliche, maar kaarslicht zorgt voor sfeer en gezelligheid. Zet kaarsen op je salontafel, op een plankje of dressoir en je huis voelt meteen behaaglijker. 

kaarsen voor sfeer
bron: pinterest

5. Natuurlijke materialen

Hout is echt een sfeermaker. Een houten vloer zorgt bijvoorbeeld voor een warme inrichting. Heb je dat niet? Kies dan voor houten meubels of woondecoratie van hout. Maar ook accessoires zoals manden of een schapenvacht zorgen voor sfeer.

rieten manden uit Zimbabwe zorgen voor sfeer

6. Persoonlijke spullen

Wat dacht je van mooie collage van persoonlijke foto’s, je favoriete boeken, een souvenir van de vakantie, een kunstwerk of een erfstuk. Persoonlijke spullen geven je huis karakter en sfeer.

foto collage in huis zorgt voor sfeer
bron: IXXI

7. Een lekker geurtje

We zijn omgeven door geuren. Zelfs in kleine concentraties hebben geuren vaak onbewust al een effect op onze hersenen, en daarmee op ons gedrag en onze beleving. Een fijne geur in de ruimte maakt ons meer ontspannen en geeft ons een fijn gevoel. Het is daarom geen gek idee om geur in huis te brengen en een prettige basissfeer te creëren. 

wierook geur in huis zorgt voor sfeer
bron: Pinterest

Met deze tips lukt het jou vast om meer sfeer in huis te brengen. Succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Lianne (maandag, 15 oktober 2018 20:48)

    Geur vind ik een verrassende tip! Nooit aan gedacht, maar wel sfeerbepalend inderdaad. Ik ga eens kijken of ik een lekker basisgeurtje in huis kan halen.