· 

Duurzaam wonen: 7 praktische tips


Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en dus ook voor duurzaam wonen. Maar wat is duurzaam wonen nou precies? Het is een breed begrip. Het varieert van de keuze voor bouwmaterialen tot het goed scheiden van afval tot energiebesparende maatregelen nemen tot vergroenen van je tuin. Enerzijds gaat het dus om investeringen in de woning die zowel voor jou als voor het milieu rendement opleveren. Anderzijds gaat het om gedrag en bewustwording. 

Maar hoe maakt je je woning en interieur nou duurzamer? Wij geven je graag tips!

Handige tips voor duurzamer wonen

1. Wees zuinig en slim met energie

Kies voor LED verlichting

Neem energiebesparende maatregelen in je woning. Deze maatregelen hoeven niet duur te zijn. Voorbeelden van goedkope energiebesparende maatregelen zijn:

  • vervang gloeilampen door spaarlampen of LED lampen
  • plaats tijdklokken bij de verlichting
  • schakel apparatuur echt uit (via de stand-by stand wordt er stiekem meer energie verbruikt dan je denkt)
  • zet je verwarming standaard een graad lager (trek een trui aan) en zet je verwarming uit als je weg of op vakantie bent
  • plaats tochtstrippen langs deuren
  • zet je koelkast lager, ontdooi je vriezer regelmatig 
  • sluit tussendeuren en verwarm alleen ruimtes waar je bent
  • geef energiezuinigheid een hoge prioriteit bij het aanschaffen van je volgende auto, keuken, huis, computer, televisie etc. Kies bij nieuwe electronica voor energielabel A
  • kies bijvoorkeur voor Nederlandse (of Belgische) groene stoom om de markt te stimuleren.

2. vergroenen van huis & tuin

Veel groene planten in huis zijn helemaal hip en zijn ook nog eens goed voor het binnenklimaat. Ze filteren namelijk de lucht schoon. Zet dus vooral een paar mooie planten in huis.

 

In de tuin kun je ook veel doen. Veel tuinen zijn tegenwoordig voor een groot gedeelte of helemaal dicht gestraat. Handig in onderhoud maar slecht voor de waterafvoer en voor de vogels en insecten. Juist in dorpen en steden zijn groene tuinen van groot belang. Haal dus wat tegels uit de tuin en vervang deze voor vaste planten. Leg een groen dak van sedum op je schuur of uitbouw. Planten geven daarnaast meteen veel meer sfeer aan je tuin.

Koppel zoveel mogelijk regenwater af van het riool. Dit heeft als voordeel dat schoon hemelwater niet onnodig naar de rioolzuiveringsinstallatie wordt gebracht. Door het af te koppelen kan het de grond in en komt het ten goede aan het grondwater en beperkt het verdroging.

Plaats een regenton en bewater hiermee je gazon en planten in je tuin. 

Bomen zijn een natuurlijke thermostaat. In de zomer houden de bladeren je huis koel en in de winter komt er zonlicht door de kale takken waardoor je huis verwarmd. Bomen in je tuin zijn dus altijd een goed idee.

 

Kleine groene stadstuin met gazon
Onze kleine stadstuin met toch (een klein) grasveld

3. duurzame meubels

Denk bij je volgende aanschaf van een meubel aan ecologisch verantwoorde materialen zoals kurk of bamboe. Of ga voor massief hout. Massief hout is niet-giftig en makkelijk te repareren. Kun je even vooruit.  Ook zijn er steeds meer designtoepassingen in interieur en wonen met bioplastic: dit is een materiaal dat gewonnen is uit natuurlijke producten, zoals aardappels en maïs. Je hebt tegenwoordig ook designbureau's die woontoepassingen maken van duurzame afval- en restmaterialen. Een voorbeeld hiervan is Tolhuijs uit Amsterdam. 

 

In plaats van het kopen van nieuwe items voor je interieur: kijk eens naar wat je al in huis hebt of wat je kunt vinden bij een kringloopwinkel of op marktplaats. Geef  interieuritem een tweede leven. Met een likje verf of een kleine reparatie, kan het weer helemaal hip en hot worden.

4. Isoleren

Een goed geïsoleerde woning heeft veel impact op het energieverbruik. Voor oudere woningen kunnen er veel verbetermogelijheden zijn: denk aan het vervangen van enkelglas door energiezuinige dubbele beglazing en het isoleren van het dak. Dit is wel vaak een hele investering. Maar ook laagdrempelige maatregelen als het hangen van gordijnen in koude ruimtes en het tochtvrij houden van de woning hebben impact.

De verwarming van de woning is een van de meest energie verbruikende invloeden in de woning. Hoe minder je die dus nodig hebt, hoe beter. Als je kiest voor betrouwbaar isolatieglas in de woonkamer en slaapkamers, maar ook de muren goed isoleert, dan betaal je veel minder stookkosten. Je kunt subsidie aanvragen om je huis te isoleren.

5. Kies voor eerlijke woonaccessoires

Steeds meer mensen willen producten die sociaal verantwoord geproduceerd zijn met zo min mogelijk verbruik van energie en grondstoffen. Én daarbij moeten producten lang mee kunnen en herbruikbaar zijn. Investeer in producten die de aarde minimaal belasten, wees kritisch op wat je koopt.

Geef eerlijke producten cadeau aan mensen, en leg uit waarom je hiervoor kiest. Kijk bijvoorbeeld eens bij Return to SenderDe Wereldwinkel of in onze eigen webshop Blooming Home

Gooi spullen pas weg als je ze niet kunt verkopen, weggeven aan bekenden of de kringloopwinkel of op een andere manier hergebruiken.

 

Geef de voorkeur aan producten die kunnen worden afgebroken in de natuur (hout, papier, karton, ijzer).

6. Afval scheiden

Kijk bewust naar eigen (ver)gebruik van spullen en voeding en probeer je afval te verminderen, te herbruiken of te recyclen. Zorg in elk geval voor de juiste scheiding van het afval, zodat het efficiënt verwerkt kan worden en het recycle proces in kan.

Scheid je afval zo goed mogelijk (glas, gft, chemisch afval, papier, batterijen, frituurvet, oude olie, plastic, restafval etc.)

7. Wees zuinig met water

waterbesparende douchekop

Van al het water op aarde is slechts 1% drinkbaar voor mensen. Dat is niet veel, zeker niet als je bedenkt dat de wereldbevolking sinds 1960 is verdubbeld en deze groei de komende decennia waarschijnlijk nog niet stabiliseert.

Zoet, zuiver en veilig water is schaars, en dreigt nog veel schaarser te worden. Mogelijk kunnen nieuwe zuiverings- en ontziltingstechnieken hier in de toekomst verandering in brengen. Op dit moment kun je jouw belasting op de waterkringloop verminderen door zuinig om te springen met drinkwater. Hierdoor bespaar je geld en draag je een klein steentje bij.

Gebruik waterbesparende kranen en douchekoppen en laat water nooit onnodig stromen (bijv. bij het tandenpoetsen).

 

Spoel medicijnen, tampons, maandverband en andere schadelijke stoffen niet door het toilet.

Voorkom vervuiling, maak gebruik van groene schoonmaakmiddelen, was je auto niet op straat maar in een wasstraat waar het vervuilde water wordt opgevangen en gezuiverd.


Meer lezen?

Niets meer missen van Blooming Home?

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!


Reactie schrijven

Commentaren: 0