· 

Ontspullen: 5 tips om aan de slag te gaan


Je kent het vast wel: je kasten puilen uit, je kunt niets meer vinden en in je huis en hoofd is het chaos. De hoogste tijd om eens flink de bezem door je huis te halen en te gaan opruimen. Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat een opgeruimd huis zorgt voor meer rust, meer levensvreugde en minder stress? Ik geef je graag tips om te ontspullen en je huis opgeruimd te houden.

Kledingkast opbergen tips en tricks

Opruimen is gratis therapie

Zelf ben ik erg gevoelig voor een onrustige en rommelige omgeving. Ik kan slecht ontspannen met rotzooi om me heen. Een opgeruimde woonomgeving is dus belangrijk voor me om me goed te voelen. Maar in de kasten en lades (alles wat uit het zicht is) kan het ook bij mij best een rommeltje zijn. En de kinderkamers niet te vergeten, die zijn soms net een oorlogsgebied. Eens in de zoveel tijd moet ik daar echt rigoureus mee aan de slag gaan. Overal doorheen en dan schoonmaken, opruimen en weggooien. Wist je trouwens dat opruimen een helende werking heeft? Na het opruimen voel je je beter en is je hoofd heerlijk leeg. Gratis therapie!

Marie Kondo

Ken je Mari Kondo al? Uit haar boek en haar serie 'Tyding up with Marie Kondo' op Netflix heb ik meerdere bruikbare tips gehaald. Haar methode van opruimen volg ik zelf niet helemaal (ik ruim bijvoorbeeld wel op per ruimte en niet per categorie), maar je doet er zeker inspiratie uit op. Ook vind ik het mooi dat ze mindfulness betrekt bij haar opruim methode. Haar methode is hoe dan ook een goede houvast als je niet weet waar en hoe je moet beginnen. Een aanrader dus!

Mijn tips om op te ruimen en te ontspullen

  • Je kunt niet alles in één keer. Maak een lijstje welke kamers, ruimtes of kasten er opgeruimd moeten worden. Door een lijst te maken heb je overzicht van wat er moet gebeuren. Je kunt met jezelf af spreken dat er elke week een onderdeel van de lijst gedaan moet zijn. Dat geeft rust en het is een heerlijk gevoel wanneer je weer iets van de lijst kan afstrepen. 
  • Bij elke opruimklus maak ik schoon. Ik haal een kast als eerste helemaal leeg en haal er dan een sopje doorheen. Daarna ga ik pas met de spullen aan de slag. Wat kan er weg? Ik maak drie stapels: weg, twijfel en houden. Alles wat weg kan, doe ik meteen in een vuilniszak dan ligt het ook niet meer in de weg. Kleding en schoenen breng ik naar een kledingcontainer. Spullen die geschikt zijn voor de kringloop breng ik daar naar toe of ik zet ze op Marktplaats. De rest gaat de vuilnisbak in. De spullen waarover ik twijfel bewaar ik nog een tijdje in een doos op zolder. Na een jaar kijk ik dan wat ik van die spullen / kleding het afgelopen jaar toch nog heb gebruikt. Niet gebruikt = weg ermee. 
  • Ik berg zoveel mogelijk op in bakken (net als Marie Kondo). Als je spullen los in de kast legt, wordt het een rommeltje en ben je snel spullen kwijt. In bakken worden spullen efficiënt opgeborgen, zo kun je meer spullen kwijt. Ook in lades gebruik ik kleine bakjes. Lekker overzichtelijk. Dit soort bakjes kun je kopen bij bijvoorbeeld Action, Blokker en Hema.
Lades opgeruimd houden met behulp van kleine bakjes
Kleine bakjes in de lades om het overzichtelijk te houden
  • Ga je de kinderkamers opruimen? Bij gewoon opruimen en schoonmaken betrek ik de kinderen, dan laat ik ze helpen. Maar wil ik echt ontspullen (weggooien) dan doe ik dat alleen. Uit ervaring weet ik dat kinderen moeilijk afstand kunnen doen van hun spullen, hoe kapot het ook is of hoe ontgroeid ze het speelgoed ook zijn. Dat klusje doe ik dus liever alleen.
  • Heb je alles opgeruimd? Wat fijn! Probeer het voortaan bij te houden. Zie je dat bakken of lades vol gaan zitten of dat het rommelig wordt. Ga er mee aan de slag. Dat is veel minder werk.

Opbergers

Naast de (plastic) doosjes en bakken die ik gebruik in kasten en lades is het handig om daarnaast opbergers in huis te hebben staan. Zoals schalen en manden. Omdat deze opbergers in het zicht staan is het wel zo mooi wanneer ze bij je interieur passen en decoratief zijn. Zelf ben ik dol op rieten manden en sfeervolle bakjes en schalen van natuurlijke materialen. In de woonkamer heb ik bijvoorbeeld een grote rieten mand met een deksel voor het oud papier en in de slaapkamers van de kinderen staan grote, stoffen opbergzakken (Hema). Daar gaan alle knuffels in. In de keuken gebruik ik voor de koffiecups een oude, houten steenmal. Origineel en prachtig decoratief. 

Opbergzak en mand in kinderkamer
Manden en opbergzakken op de kinderkamers
Oude steenmal als opberger
Een oude steenmal als decoratieve opberger

Veel succes met opruimen en ontspullen! Hebben jullie ook nog een goede tip? Laat het weten in de comments!


shop nu de look!

Rieten mand met deksel
Jute grote mand
oude steenmal
Handgemaakte mand met motief
zwarte hippe mand met hengsels


Meer lezen?

Niets meer missen van Blooming Home?

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!


Reactie schrijven

Commentaren: 0