· 

Mindful wonen in 5 stappen


mindful wonen met natuurlijke kleuren en materialen

 

We leven in een samenleving die stress en druk zijn cultiveert. Gejaag, gehaast, mailtjes, piepjes en andere prikkels die allemaal onze aandacht vragen. De balans hierin vinden wordt steeds moeilijker. Volgens het CBS kampt inmiddels één op de zeven werknemers met burn-out-achtige klachten. We moeten minder stressen en meer de rust opzoeken. Maar hoe breng je dat in de praktijk?  Begin eens bij je eigen woonomgeving. Je huis moet een plek zijn waar je helemaal tot rust kunt komen, waar je kunt opladen, waar de energie fijn voelt en dat je met volle overtuiging ‘thuis’ kunt noemen. Aan de hand van een stappenplan helpen wij je om zelf aan de slag te gaan met mindful wonen. 

stap 1: Opruimen en ontspullen

Een goed idee is om te beginnen met opruimen en ontspullen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een opgeruimd huis zorgt voor minder stress, meer rust in je hoofd, meer levensvreugde en zelfs beter is voor je relatie. Ook alternatieve denkwijzen geloven in de helende werking van opruimen. Een prachtige eerste stap dus om orde op zaken te stellen. Geef je hoofd meer ruimte en veeg die stress de deur uit.

 

Hou dus niet vast aan overtollige meubels en spullen, doe ze weg, zeker wanneer er negatieve herinneringen aan zitten, zoals meubilair die je met je ex hebt gekocht. Kies voor meubels en accessoires die staan voor wat je nu en in de toekomst in je leven wilt. 

 

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft hier hele nuttige boeken over geschreven. In het kort komt het hier op neer: Omring jezelf alleen nog maar met spullen waar je gelukkig van wordt. Doe al het andere weg (of uit het zicht). Ga je complete huisraad af en vraag bij elk afzonderlijk ding af of je er blij van wordt. Is het antwoord nee? Dan gooi je het weg. Negeer het stemmetje in je hoofd dat tegensputtert: ja, maar misschien ga ik het in de toekomst nog gebruiken. Wees streng voor jezelf, dat ruimt lekker op.

opruimen geeft rust in je hoofd
bron: Pinterest. Een opgeruimd huis brengt rust

stap 2: weg met de ongewenste prikkels

Heb je je huis opgeruimd en ben je eens goed door je huisraad gegaan? Mooi! Dan is het tijd voor stap 2. Maak korte metten met ongewenste prikkels. Prikkels zoals lawaai, vieze geurtjes, maar ook teveel schermpikkels.

lawaai

Ga eens rustig op de bank zitten en kijk wat je opvalt aan geluiden. Waar erger je je aan? Geluiden van buitenaf zijn niet altijd makkelijk op te lossen. Heb je nog geen dubbel glas dan is dat wellicht een oplossing (wel een investering). Maar er zijn ook eenvoudige oplossingen om ergernissen weg te nemen. Verbeter de akoestiek door gordijnen op te hangen, een vloerkleed neer te leggen of een boekenkast te plaatsen. Zorg dat deuren niet meer hard dicht kunnen slaan door deuropvangers te plaatsen. Lucht de verwarming zodat het tikken van de verwarming stopt. Repareer die druppelende kraan. Heb je veel last in de slaapkamer van geluiden van buitenaf: neem oordopjes voor in bed. 

vieze geurtjes

We zijn omgeven door geuren. Zelfs in kleine concentraties hebben geuren vaak onbewust al een effect op onze hersenen, en daarmee op ons gedrag en ons humeur. Vieze luchtjes om je heen kunnen je uit balans brengen. Zorg daarom dat je huis schoon is en fris ruikt. 

Tip: Om je te helpen tot rust te komen en te ontspannen kun je een aangename basisgeur toe voegen aan je omgeving. Dit toevoegen van een geur kan met verschillende producten. Pure, natuurlijke producten, zoals wierook, etherische oliën en natuurlijke geurkaarsen brengen een aangename geur in huis en helpen je gemoedstoestand verbeteren. 

wierook zorgt voor ontspanning
Wierook ruikt heerlijk en brengt ontspanning

minder schermtijd

Makkelijk is het niet, maar goed is het wel. Het zijn namelijk allemaal prikkels. Leg je telefoon dus een lekker weg en de tv een avondje uit. Pak bijvoorbeeld een goed boek.

Interessant weetje: Kinderen die minder dan twee uur per dag op hun smartphone zitten, scoren beter op taalvaardigheid en kennis- en geheugentesten. Het is dus ook voor kinderen beter om minder achter een scherm te zitten.

 

Offline is the new luxury! 

stap 3: Breng de natuur in huis

planten

Naast dat planten en bloemen hip zijn en je huis mooi aankleden, zijn er meer redenen om planten in huis te halen. Ze zijn bijvoorbeeld hartstikke goed voor je gezondheid. Waarom? Dat leggen wij je graag uit. 

Planten brengen zuurstof en zuiveren de lucht. De huizen van tegenwoordig zijn vaak zo goed geïsoleerd dat vervuilde lucht niet snel en goed afgevoerd wordt. De kwaliteit van de lucht in huis verbetert als er planten aanwezig zijn. 

Daarnaast zorgt de aanblik van planten ervoor dat het stressgevoel daalt. Door tien minuten naar planten te kijken vermindert de stress al. Een kamer met planten laat je bloeddruk en hartslag dalen en gevoelens van angst verminderen. De groene kleur van planten werkt rustgevend en zorgt voor ontspanning. Planten maken gelukkig!

planten in huis maken blij

edelstenen

Andere fijne sfeerverbeteraars in huis zijn edelstenen. Edelstenen en mineralen en hun geneeskrachtige werking zijn al eeuwenlang bij mensen bekend, zo is uit opgravingen gebleken. Ze werden bijvoorbeeld als amulet of zegel gedragen. Edelstenen kun je gemakkelijk bij je dragen en zo hun werking laten doen. Maar ook in huis geplaatst, bijvoorbeeld een edelsteen in ruwe vorm of als sfeerlicht zal werkzaam zijn.  In onze webshop verkopen wij prachtige decostenen. Bij elke steen staat de toegekende werking beschreven. 

edelstenen in huis zijn sfeerverbeteraars

Leef mee met het ritme van de natuur

Leef mee met het ritme van de natuur en breng buiten naar binnen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een seizoenstafel te maken. Leuk is om zo'n seizoenstafel samen met je kinderen te maken. De kinderen verzamelen spulletjes uit de natuur (kastanjes, bloemen etc) en worden zich bewust van wat elk seizoen je te bieden heeft. Maar met een mooie vaas met een tak vol bessen of bloesem brengt je natuurlijk ook de natuur en het seizoen naar binnen.

stap 4: Kies voor natuurlijke kleuren en materialen

Kijk eens naar het kleur- en materiaalgebruik in huis. Blooming Home gelooft dat je meer harmonie in huis en geest kunt brengen door de natuur als moodboard te gebruiken. Oude, Oosterse denkwijzen gingen al uit van deze visie op wonen en leven. Kies zachte en natuurlijke kleuren zoals wit, crème, grijs en bruin om rust te creëren. Ga liever voor ton sur ton dan voor veel verschillende kleuren. Ook natuurlijke materialen zoals hout, steen, wol en linnen brengen je hoofd tot rust. Verwen jezelf met  ‘pure’ accessoires.

mindful wonen met natuurlijke materialen

stap 5: de finishing touch, Zorg voor sfeerverlichting

Goede lichtkwaliteit en verschillende lichtbronnen zijn essentieel in iedere kamer van je huis. Het zal niemand verbazen dat een lichte kamer een veel positievere sfeer oproept dan een donkere, bedompte kamer. Bij verlichting is de kleur van het licht belangrijk, net als de hoeveelheid licht. Warm en zacht licht zorgt voor sfeer en gezelligheid. Wit en fel licht voor een kille en harde uitstraling. Zorg dat je lampen dimbaar zijn of kies voor een laag wattage. 

kaarsen

Het is een cliche, maar kaarslicht zorgt voor sfeer en gezelligheid. Zet kaarsen op je salontafel, op een plankje of dressoir en je huis voelt meteen behaaglijker. 

kaarsen in huis zorgen voor sfeer

Wij hopen dat dit stappenplan jou helpt om meer balans en rust te krijgen in huis. Veel succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 0