· 

Makkelijk en duurzaam: een groen dak van sedum


In bebouwde omgeving is beperkt ruimte voor groenEen dak van sedum is dan de ideale oplossing. Sedum behoort tot de vetplantenfamilie en geeft je dak een prachtig groen uiterlijk. Hoe leuk en mooi is sedum bijvoorbeeld op het dak van je tuinhuis, schuur of uitbouw? Toen wij een overkapping gingen maken naast ons huis kozen wij voor een groen dak. We laten je zien hoe makkelijk het is om een sedum dak zelf te leggen, vertellen je over de voordelen van een groen dak en geven je praktische tips.

Sedum
Sedum

de voordelen van een groen dak

Een groen dak isoleert geweldig en in de zomer blijft je huis stukken koeler. Maar levende daken hebben nog meer voordelen. Zo trekken groene daken bijen en vlinders aan en filteren de planten van een groen dak fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Ook vertraagd een sedum dak het afstaan van regenwater, waardoor er minder kans is op overbelasting van het riool.

Subsidie voor groene daken

Steeds meer gemeenten vinden meer groen en duurzaamheid belangrijk. Groene daken hebben een positieve werking op de gezondheid van mensen en bovendien brengen groene daken natuur in stedelijke omgeving. In Nederland geven diverse gemeenten subsidie op groene daken, wellicht jouw gemeente ook? Tip: informeer hierover bij je gemeente! 

kant-en-klaar & duurzaam

Wij hebben gekozen voor het sedum place 'n go van groendakcompleet.nl omdat deze vegetatiematten kant en klaar zijn. Je hoeft dus niet eerst drainagematten, vliesdoek en daktuinsubstraat neer te leggen op je dak. Deze sedumtray's van groendakcompleet.nl zijn rechtstreeks op het dak te leggen. Daarnaast zijn deze tray's van zacht organisch materiaal gemaakt en niet van plastics zoals bij andere leveranciers. Plastic en duurzaamheid gaan natuurlijk niet samen.

De levering van de sedumcassettes
De levering van de sedumcassettes
De casettes bevatten veertien soorten vetplanten
De casettes bevatten veertien soorten vetplanten
Sedumcasette van organisch materiaal
Sedumcasette van organisch materiaal

De Sedummixmat waar wij voor gekozen hebben is beplant met veertien verschillende soorten sedums die afwisselend van elkaar bloeien. Je hebt dus lange tijd plezier van een dak met bloeiende beplanting. De plantjes groeien op een kokosvezelmat en een speciaal ontwikkeld substraat. Het vetachtige plantje sedum is goed in staat om water in het blad op te slaan en kan daarom uitstekend functioneren onder diverse weersomstandigheden. De plantjes vergen dus bijna geen onderhoud.

een sedum dak zelf leggen

Onze uitbouw heeft een EPDM folie als dakbedekking en de sedumcasettes kunnen hier rechtstreeks op gelegd worden. Hou er rekening mee dat wanneer de sedumcasettes bij je thuis geleverd zijn, ze wel binnen 24 uur moeten worden verwerkt op het dak.

 

Je legt de casettes simpelweg tegen elkaar aan op het dak. Je hoeft ze dus nergens mee vast te zetten of iets dergelijks. Bij het laatste stukje van het dak, snij je de casettes eenvoudig met een stanlymes of broodmes op maat. Zo heb je in no time een groen dak. Wij hadden ons dak van 5m2 binnen één uur klaar.

Het dak van de overkapping
Het dak van de overkapping
De sedum matten worden er opgelegd
De sedum matten worden er opgelegd
De matten snij je makkelijk op maat
De matten snij je makkelijk op maat

Wanneer al het sedum is gelegd, plaatsen we een bolrooster (ook te bestellen bij de webshop van groendakcompleet.nl)  in het gat van de hemelwaterafvoer (HWA). We werken tot slot het dak af met wat grind rondom de afvoer en een randje grind langs de rand van het dak. 

 

Om de biodiversiteit nog meer te bevorderen hangen we bij ons groene dak het insectenhotel ' Sun' van Natuurmonumenten op. Insecten zijn onmisbaar in de natuur. Ze helpen bij bestuiving van planten, kruiden en fruitbomen. Dit insectenhotel is gevuld met bamboe en rond hout, zo is dit insectenhuis ideaal voor solitaire bijen en andere insecten zoals spinnen, oorwormen en kevers. We hopen dat ons sedumdak en dit hotel straks veel bezoekers gaat trekken :-)

Bolrooster en grind voor de afvoer van hemelwater
Bolrooster en grind voor de afvoer van hemelwater
Insectenhotel 'Sun'
Insectenhotel 'Sun'
Insecten zijn onmisbaar in de natuur
Insecten zijn onmisbaar in de natuur

Het eindresultaat: een groene oase

We zijn super blij met ons groene dak! En de buren waarschijnlijk ook want dit is toch een veel mooier uitzicht dan al die stenen en beton.

We zijn heel benieuwd hoe het sedum gaat groeien en bloeien en of er inderdaad bijen en vlinders op af gaan komen. Zodra het sedum bloeit zullen we nieuwe foto's op dit blog plaatsen van het dak. Stay tuned!

sedum dak
sedum op overkapping
sedumcasettes op overkapping

Het eindresultaat: een sedum dak op onze overkapping binnen 1 uur
Het eindresultaat: een sedum dak op onze overkapping binnen 1 uur

video van het leggen van het sedum dak

Wil je graag in 1 minuut zien hoe wij het sedum dak hebben aangelegd? Dat kan want we hebben het gefilmd! Kijk maar eens hoe easy peasy het is.

UpdatE juli 2019: Sedum in bloei

Kijk eens hoe mooi ons Sedum dak in bloei staat :-) Prachtige roze, witte en gele bloemen. Een echte bloemenzee. En je kunt het op de foto niet zien maar er vliegen ontzettend veel insecten boven. Zo leuk om te zien. Ik word er gewoon helemaal happy van!

Meer weten?

Wil je meer weten over groene daken en het zelf plaatsen van zo'n prachtig sedum dak? Neem dan een kijkje op de website van groendakcompleet.nl voor meer informatie.


Meer lezen?

Niets meer missen van Blooming Home?

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Monique (zaterdag, 24 augustus 2019 13:33)

  Maar wat kost dat nou....wij hebben onze platte daken van de aanbouw en overkapping speciaal laten uitvoeren om er sedum op te leggen, maar schrokken ons te pletter van de prijs.

 • #2

  Sanne van Blooming Home (zaterdag, 24 augustus 2019 14:43)

  Hoi Monique,
  Deze sedummatten kosten € 45,- per m2. Dan ben je wel helemaal klaar qua kosten want je kunt ze zo op het dak leggen.