· 

Hooggevoelig? Zo zorg je dat je thuis goed tot rust kunt komen


Misschien wel de grootste uitdaging voor een HSP (Highly Sensitive Person) ook wel 'hooggevoelig' is zorgen dat je minder snel en minder vaak overprikkeld raakt. Een belangrijke factor hierin is je eigen leefomgeving. Wij geven tips hoe je zorgt dat je huis een plek is waar je optimaal kunt opladen en tot rust kunt komen.

hooggevoelig en hoe je prikkels moet verminderen in huis

Ben je overprikkeld, dan:

  • voel je je moe en overweldigd. Je hebt het gevoel dat je letterlijk ‘vol’ zit of je voelt je juist helemaal leeg;
  • kan je meestal weinig hebben van de mensen om je heen;
  • kun je je emotioneel en uit balans voelen.

Als je eenmaal overprikkeld bent kun je dat helaas niet meteen oplossen. Maar je kunt wel zorgen dat je huis een plek is waar je kunt herstellen en opladen.

1. Acceptatie

De allereerste stap is acceptatie. Iedere HSP overkomt het weleens. Je bent overprikkeld. De kans is groot dat je zelfs ook heel goed weet hoe dat is gekomen. En dat is fijn! Want misschien lukt het je de volgende keer wel om te voorkomen dat je overprikkeld raakt.  

Maar voor nu verandert dat niets aan je situatie: je bent overprikkeld en dat is niet fijn. Maar het is geen schande, er is niets mis met je. Je moet alleen nu goed voor jezelf zorgen en herstellen.

2. Verminder de prikkels

Je kinderen de deur uit doen, dat gaat niet ;-) Maar er zijn echt wel een aantal dingen die je kunt doen om het aantal prikkels terug te dringen.

Maak van je huis een plek waar je kunt opladen en tot rust kunt komen. Zorg dat je mindful woont;

  • Ruim op. Of eigenlijk, zorg dat je huis opgeruimd is. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een opgeruimd huis zorgt voor minder stress, meer rust in je hoofd, meer levensvreugde en zelfs beter is voor je relatie. Ook alternatieve denkwijzen geloven in de helende werking van opruimen.
  • Creëer rust en zorg dat je huis niet vol staat met te veel meubels en woonaccessoires. Voor een HSP is overzichtelijke en ruimtelijke omgeving belangrijk. Zorg dat je makkelijk rondom de meubels kunt lopen. Kies bijvoorbeeld voor een dichte kast in plaats van een open kast. Zo kijk je niet alsnog tegen al die spullen (prikkels) aan.   
  • Kijk eens naar het kleur- en materiaalgebruik in huis. Hou het rustig. Kies zachte en natuurlijke kleuren zoals wit, crème, grijs en bruin om rust te creëren. Ga liever voor ton sur ton dan voor veel verschillende kleuren. Ook natuurlijke materialen zoals hout, steen, wol en linnen brengen je hoofd tot rust. Verwen jezelf met  ‘pure’ accessoires.
  • Breng de natuur in huis. Naast dat planten en bloemen hip zijn en je huis mooi aankleden, zijn er meer redenen om planten in huis te halen. Ze zijn bijvoorbeeld hartstikke goed voor je gezondheid. Daarnaast werkt de groene kleur van planten rustgevend en zorgt voor ontspanning. 

 'Je huis moet een plek zijn waar je helemaal tot rust kunt komen, waar de energie fijn voelt en dat je met volle overtuiging ‘thuis’ kunt noemen.'

  • Gun jezelf eens een avond of een dagje zonder internet of tv. Makkelijk is het niet, maar goed is het wel. Het zijn namelijk allemaal prikkels. Leg je telefoon dus een lekker weg en de tv een avondje uit. Pak bijvoorbeeld een goed boek of ga eens lekker in bad.
Woonkamer in rustige kleuren en met natuurlijke woonaccessoires
Woonkamer in rustige kleuren en met natuurlijke woonaccessoires
'Pure' en natuurlijke woonaccessoires
'Pure' en natuurlijke woonaccessoires
Wees lief voor jezelf. Gun jezelf me-time
Wees lief voor jezelf. Gun jezelf me-time

3. Opladen

Naast het verminderen van prikkels in je leefomgeving is het ook heel belangrijk dat je tijd voor jezelf maakt. Doe dingen die je energie geven. Een paar voorbeelden: ga de natuur in, ga sporten of mediteren. Maar bijvoorbeeld ook lezen, dansen, tuinieren, muziek luisteren of creatief bezig zijn. Waar jij blij van wordt en energie van krijgt!

 

Een voorbeeld. Ik (Sanne) krijg bijvoorbeeld energie van buiten in de natuur te zijn. Ik wandel graag met onze hond en vind het in het voorjaar en zomer leuk om bloemen te plukken. Soms gewoon voor in een vaas, maar ik vind het ook leuk om ze te drogen. Van die droogbloemen maak ik dan later op een regenachtige dag schilderijtjes.

 

Schilderij van droogbloemen
Schilderij van droogbloemen

Meer lezen?

Niets meer missen van Blooming Home?

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!


Reactie schrijven

Commentaren: 0