· 

Feng Shui toepassen: alleen nog maar good vibes in huis!


Je huis inrichten volgens Feng Shui heeft als doel positieve energie op te wekken in je woning. Wij leggen je uit wat Feng Shui is en hoe je het toepast in je interieur. Want wie wil er nou geen huis vol met positieve energie?

quote Good vibes only

Intro: wat is Feng Shui eigenlijk?

Feng Shui (spreek uit: Foeng sjwee) is een eeuwenoude Chinese methode die ervoor zorgt dat positieve energie (Chi) goed door je huis stoomt en wordt teruggebracht op plaatsen waar dit ontbreekt. Vaak wordt dit gedaan door het plaatsen of verplaatsen van meubels, voorwerpen, kleuren en vormen volgens Feng Shui principes. Het doel van Feng Shui is om onze leefomgeving zo aan te passen dat er een harmonieuze stroming van Chi ontstaat. Zo wordt je huis een echt thuis, een plek waar je kunt genieten en opladen.

Maar eerst opruimen...

Een opgeruimd huis is een noodzaak voor positieve energie in je woning. Feng Shui vertelt ons dat rommel leidt tot chaos en negatieve energie. Opruimen en het weggooien van onnodige spullen zal zorgen voor nieuwe positieve energie. Hou niet vast aan overtollige meubels en spullen, doe ze weg, zeker wanneer er negatieve herinneringen aan zitten, zoals meubilair die je met je ex hebt gekocht. Kies voor meubels en woonaccessoires die staan voor wat je nu en in de toekomst in je leven wilt. Vindt je het moeilijk om op te ruimen of wil je meer weten over de positieve invloed van ‘ontspullen’, dan raden we de Netflix serie Tyding Up with Marie Kondo of haar boek Opgeruimd! van harte aan.

De vijf elementen van feng shui

De vijf elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal) zijn belangrijk in de Feng Shui. Ze staan symbool voor een bepaalde kwaliteit van energie. Als alle elementen in goede verhouding in onze omgeving aanwezig zijn, ervaren wij harmonie.

Water

Waterenergie is meegaand en flexibel, verfrissing en overvloed. De kleuren zijn zwart en donkerblauw. Het water element wordt geassocieerd met carrière en nieuwe kansen, maar beïnvloed ook emoties en intuïtie. Je kunt het water element in je omgeving toevoegen door gebruik te maken van de kleur blauw en zwart, golvende lijnen of bijvoorbeeld een vissenkom te plaatsen. Als er een overschot aan water is, vermijd dan juist donkere kleuren en alles wat met water wordt geassocieerd. Voeg planten en bloemen aan je omgeving toe.

Voeg planten toe voor het element 'water'.
Voeg planten toe voor het element 'water'.

Hout

Het houten element wordt in de Feng Shui geassocieerd met gezondheid, groei en vooruitgang. Dit element beïnvloedt ook het familiegeluk. Je kunt het hout element in je omgeving toevoegen door de kleur groen en bruin te gebruiken. Maar ook hoge vormen en lijnen, planten, bloemen, bloem- en bladmotieven, houten meubels en natuurlijke materialen zoals grassen, rotan, bamboe vertegenwoordigen het hout element. Als er een overschot aan hout is, kan dit ruzies en misverstanden veroorzaken. Probeer dan kaarsen (vuur verbrandt hout) toe te voegen in je omgeving.

Vuur

Het vuur element wordt geassocieerd met gezelligheid, geluk, vriendschap, succes dat komt door roem en erkenning. Je kunt het vuur element in je omgeving toevoegen door de kleur rood, paars, roze, driehoekige en puntige vormen te gebruiken. Kaarsen, een haard en lampen vertegenwoordigen het vuur element. Een goed verlichte ruimte heeft veel vuur energie. Als er een overschot aan vuur is, kan dit woede en overstimulatie veroorzaken. Te veel vuur kan je ruimte overdonderen. Je kunt dan het vuur met water of aarde doven.

Breng je huis in balans met Feng Shui
Kaarsen en een haard brengen het element 'vuur' in huis.

Aarde

Aarde staat voor stabiliteit, traditie, zorgzaamheid en liefde. Het is behoudend, tot rust komend en veilig. De kleuren zijn geel, beige en bruin. Is er te weinig aarde dan is er een tekort aan concentratie en helderheid, je relaties worden benauwd en verstikkend, je kunt je onveilig voelen. Je kunt het aarde element in je omgeving toevoegen door de kleur geel, beige en aardse tinten te gebruiken. Vierkante vormen, ruit, lage, zware, stenen en keramische objecten vertegenwoordigen ook het aarde element. Kristal kan ook als aarde element je relaties met andere mensen verbeteren. Als er een overschot aan aarde is, kan dit zich manifesteren in lage motivatie en passieve houding. Je kunt het overschot aan aarde in je omgeving met metalen objecten balanceren.

Edelstenen, kristallen en decostenen in je interieur
Decostenen (kristallen) brengen het element 'aarde' in huis.

Metaal

Metaalenergie is naar binnen gekeerd en staat voor creativiteit, precisie en helderheid. De kleuren zijn wit, grijs, zilver en metallic. Is er te weinig metaal dan kun je problemen hebben met beslissingen nemen. Metaal element is een geleider die je nodig hebt om in beweging te komen. Je kunt het metaal element in je omgeving toevoegen door de kleur wit, grijs, goud en zilver, ronde en ovale vormen te gebruiken. Metalen schalen, TV, Hifi en computers brengen ook meer metaal energie. Als er een overschot aan metaal is, kan dit zich manifesteren in stijfheid en perfectionisme. Je kunt het overschot aan metaal met water energie balanceren.

Tips om Feng shui toe te passen in je interieur

Kies een unieke eyecather

Door een blikvanger in de woonkamer te plaatsen die je zelf prachtig vindt, die bij je past en die een positieve associatie voor je oproept, vul je de ruimte met positieve energie. Decoreer je huis met woonaccessoires die goed voelen, die jou persoonlijke raken en je energie geven. Koop je tweedehands meubels, zorg dan wel dat je ze eerst ‘reinigt’ met wierook. Door je bewust te zijn van Feng Shui kun je op betrekkelijk eenvoudige wijze negatieve omgevingskenmerken omzetten positieve kenmerken. Je verandert als het ware de Chi (of levenskracht) stroming binnen een ruimte. Goede Feng Shui kan je gezondheid, je gevoel en je liefdesleven een enorme boost geven.

Voorbeelden van unieke Eyecathers 

Decosteen Citrien
Decosteen Citrien
Oud Papua masker op standaard
Uniek, oud Papua masker
Binga baskets
Handgemaakte Binga baskets
Stenen mandala op metalen voet
Unieke, stenen mandala
Zwarte, houten schijf op standaard
Houten schijf op standaard

Planten

Veel groen in huis is hip en hot, maar volgens de Feng Shui leer brengen planten en natuur ook nog eens Chi (positieve energie) in je huis. Bloemen en planten helpen een kalme, natuurlijke sfeer creëren en houden daarnaast de lucht in je kamer schoon en zuurstofrijk. 

Grote papyrus plant in de slaapkamer
Planten brengen goede energie in huis. Dit is een Papyrus plant.

Boeken

Vanuit een Feng Shui standpunt worden boeken gezien als ‘levend’ omdat ze de energie omvatten die in het schrijven en het creëren van het boek zitten. Hierdoor kun je boeken beter niet in je slaapkamer zetten. De slaapkamer is juist een ruimte waar je de energie rustig moet houden. In de woonkamer kun je wel prima boeken plaatsen. Maar dan wel alleen de boeken die je echt gaat lezen of die je daadwerkelijk met veel plezier gelezen hebt. 

Boekenkast op maat met verlichting
bron: Witteveen interieurbouw

Verlichting

Goede lichtkwaliteit en verschillende lichtbronnen zijn essentieel in iedere kamer van je huis. Vooral natuurlijk licht is belangrijk in de Feng Shui. Natuurlijk licht staat voor positieve, heilzame energie. Het zal niemand verbazen dat een lichte kamer een veel positievere invloed op je heeft dan een donkere, bedompte kamer. Het is goed voor ons om contact te maken met de natuurlijke wereld om ons heen. Grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten zorgen dat je goed contact met buiten maakt. Verder is het belangrijk dat er op de juiste punten in je huis verlichting is. Het uitlichten van de hoeken zorgt volgens de Feng Shui voor een balans in de lichtverdeling. Energie gaat naar het licht toe.


Meer lezen?

Niets meer missen van Blooming Home?

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!

Reactie schrijven

Commentaren: 0