· 

De hippe Monstera plant zelf stekken. Tips en trucs!


Al een tijd is de Monstera a.k.a. de gatenplant hipper dan hip. Deze fotogenieke plant kom je overal tegen: in woonbladen, op Instagram en Pinterest, maar hij is ook in veel botanische prints terug te vinden. Niet zo gek, want de Monstera is niet alleen prachtig, maar ook een makkelijk te verzorgen plant. En wil je kleine monstertjes? Dat is ook super easy. Wij leggen je uit hoe je de Monstera verzorgt en stekt.

Monstera blad

Hoe verzorg je een monstera?

De Monstera komt uit de Mexicaanse jungle, hij houdt van licht, maar niet van de volle zon. Geef hem dus een plek in de (half)schaduw waar hij lekker kan groeien. De Monstera houdt ook van vochtige lucht. Je maakt hem blij door hem af en toe met een plantenspuit lekker nat te spuiten. Zo blijft hij mooi groen en worden de randen van de bladeren niet bruin. 

De Monstera heeft geregeld een scheut water nodig, maar hij kan veel hebben. Een keer teveel nattigheid of een tijdje droog staan, dat doet de Monstera weinig. Ideaal dus voor mensen zonder groene vingers. Maar wil je hem happy houden en goed verzorgen? Zorg dan dat de grond altijd iets vochtig blijft. In de winter wil je Monstera iets matiger water dan zomers. En als je hem van maart tot augustus één keer per maand een beetje plantenvoeding geeft, blijven de bladeren van de plant extra mooi groen en fris.

Monstera bladeren stekken / gaten plant

Hoe stek je een monstera?

Het stekken van een Monstera is super makkelijk en kan op 2 manieren. 

Als je al een Monstera plant heb staan, kun je het beste stekken met de luchtwortels. De luchtwortels zijn de bruine lange stengels die uit de plant groeien. Niet iedere Monstera heeft die stengels al bij aankoop, maar ze groeien vanzelf. Als je nog geen luchtwortels aan de plant hebt, dan is het dus gewoon een kwestie van geduld. Ze komen vanzelf. 

Monstera bladeren in een vaas

Stekken met luchtwortels

  •  Snij met een mes een blad + luchtwortel af.
  • Zet deze stengel op het water, zodat er vanuit de luchtwortel meer wortels kunnen schieten.
  • Bij voldoende wortels kun je de stek in de aarde zetten.

Monstera stekken met alleen de stengel

Stengelstekken is veel minder succesvol dan stekken met luchtwortel, maar bij de makkelijke Monstera lukt dit soms toch. Zet de stek in een glas of vaas met water en met een tot twee weken zullen uit de stengel de eerste echte wortels tevoorschijn komen. De tijd dat je moet wachten op de wortelgroei is beslist geen straf, want o wat mooi en decoratief staat een vaas met Monstera bladeren in je huis. Plant als de wortels voldoende lang zijn de stengel met blad in een nieuwe bloempot met aarde. En klaar ben je!

Enthousiast geworden en wil je ook proberen een Monstera zelf te stekken?

Bij Het Beste van de Kweker kun je losse Monstera bladeren bestellen (met of zonder de toffe vaas op de foto). Hoe leuk is dat! En nog leuker, met de kortingscode BLOOMINGHOME-10 krijg je € 5,- korting op je volledige bestelling. De code is geldig t/m 17 december 2018.

 

Veel plezier en succes!


Meer lezen?

Niets meer missen van Blooming Home?

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!


Reactie schrijven

Commentaren: 0