· 

Vijf redenen om planten in huis te halen


Het zal je niet zijn ontgaan dat groen wonen hip en hot is. Interieurs gebaseerd op de natuur met veel planten en bloemen zijn een trend. Deze woontrend noemen we Urban Jungle. Maar naast dat planten en bloemen hip zijn en je huis mooi aankleden, zijn er meer redenen om planten in huis te halen. Ze zijn bijvoorbeeld ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. Waarom? Dat leggen wij je graag uit. 

plantenhanger DIY boven de eettafel
bron: Pinterest

1. Planten maken zuurstof en verbeteren de luchtvochtigheid

Planten halen overdag kooldioxide uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. De hoeveelheid zuurstof in de lucht wordt door de aanwezigheid van planten dus groter. Voor mensen heeft dit een positief effect. Het maakt ademhalen efficiënter. 

Daarnaast zorgen planten er ook voor dat de luchtvochtigheid verbetert. Planten nemen namelijk via de wortels grondwater op en verdampen dat weer door de bladeren. Een soort zweten van planten. Dit vermeerdert de luchtvochtigheid met 10% en dat verbetert de atmosfeer. Een hogere luchtvochtigheid is beter voor de mens. Het zorgt er voor dat kwaaltjes als een droge huid, hoesten en droge keel verminderen, maar ook het griep- en verkoudheidsvirus kunnen minder makkelijk overleven en overgedragen worden bij een hogere luchtvochtigheid.

planten en plantenprenten
bron: ookinhetpaars.nl

2. Planten zuiveren de lucht

Een schone lucht is belangrijk voor je gezondheid. De huizen van tegenwoordig zijn vaak zo goed geïsoleerd dat vervuilde lucht niet snel en goed afgevoerd wordt. De kwaliteit van de lucht in huis verbetert als er planten aanwezig zijn. Zowel de bladeren als de wortels van planten kunnen de lucht ontdoen van schadelijke stoffen in je huis.  Ze zuigen deze stoffen uit de lucht, en treden op als de longen en nieren in je huis. 

Wand bekleed met planten
planten bij groot raam en eettafel
bron: zoinjenieuwehuis.nl

3. Planten zijn goed voor je concentratie en geheugen

Er is veel onderzoek naar gedaan en de resultaten liegen er niet om. Werken of leren lukt beter met planten om je heen. De aanwezigheid van planten zorgt voor een betere concentratie, een beter geheugen en meer productiviteit. Je geheugen is zelfs tot 20% beter met groen om je heen. 

planten in huis geven rust
bron: Pinterest

4. Planten helpen tegen stress

De aanblik van planten zorgt ervoor dat het stressgevoel daalt. Door tien minuten naar planten te kijken vermindert de stress al. Een kamer met planten laat je bloeddruk en hartslag dalen en gevoelens van angst verminderen. De groene kleur van planten werkt rustgevend en zorgt voor ontspanning. 

planten in lijsten aan de muur
bron: Pinterest

5. Planten versnellen het genezingsproces

Uit onderzoek blijkt dat planten en bloemen in de buurt van een patiënt die herstellend is, de duur van het herstel van ziekten verkorten. Het verzorgen van planten en bloemen heeft zo mogelijk nog een betere uitwerking op zieke mensen. Een bloemetje of plant meenemen voor iemand die ziek is, is dus altijd een goed idee.

bron: Pinterest
bron: Pinterest

Planten in huis volgens Feng Shui

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer die gelooft dat als de Chi (positieve energie) goed door je huis kan stomen, dat het dan alle aspecten van je leven (gezondheid, liefde, werk en materieel welzijn) gunstig beïnvloed. 

Volgens de Feng Shui leer wordt deze positieve energie in je huis gebracht door onder andere planten en de natuur. Het plaatsen van planten of bloemen in je huis heeft dus een zeer goed effect op de energieflow. Planten kunnen het evenwicht van de energie van een ruimte zelfs herstellen. Daarnaast helpen planten om een kalme, natuurlijke sfeer te creëren.

Plantenhangers bij raam goede Feng Shui
bron: Pinterest

Reactie schrijven

Commentaren: 0