· 

Ontspullen: Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest


een opgeruimd huis is een opgeruimde geest

Wil je een mooie, frisse start maken in het nieuwe jaar? Ben je op zoek naar meer balans? Een goed idee is dan wellicht om te beginnen met opruimen en weggooien. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een opgeruimd huis zorgt voor minder stress, meer rust in je hoofd, meer levensvreugde en zelfs beter is voor je relatie. Ook alternatieve denkwijzen geloven in de helende werking van opruimen. Een prachtige eerste stap dus om orde op zaken te stellen. Geef je hoofd meer ruimte en veeg die stress de deur uit.

Wetenschappelijk bewijs

Wanneer je overal rommel hebt liggen, je kasten uitpuilen en niets een vaste plek heeft dan zorgt dat onrust. Een onderzoek van de UCLA heeft aangetoond dat rommel een negatief effect heeft op ons humeur en ons gevoel van eigenwaarde. Ook is er een relatie tussen een rommelige omgeving waarin men leeft en de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Bij vrouwen is dit effect vele malen sterker dan bij mannen. Het onderzoek suggereert zelfs dat wanneer je rommel opruimt het zorgt voor minder conflicten tussen man-vrouw relaties. 

Een ander onderzoek, een van de St Lawrence University, wijst uit dat rommel en een slechte nachtrust aan elkaar gerelateerd zijn. Met name het het laten ophopen van fysieke rommel en prullaria leidt tot een slechtere nachtrust. Verder is aangetoond dat deze groep "hamsteraars" veel meer moeite hebben met het nemen van beslissingen en het voltooien van taken. Deze symptomen komen vaak voor bij mensen met te weinig nachtrust. Daarnaast zorgt te weinig slaap voor een toename aan stress en het gevoeliger zijn voor depressies.    

 

opruimen in huis zorgt voor minder stress

De visie van Feng Shui

Als we kijken naar een andere, niet wetenschappelijke invalshoek namelijk die van Feng Shui (een oude Chinese leer) wordt ons eigenlijk hetzelfde vertelt. Feng Shui zegt dat een opgeruimd huis een noodzaak is voor positieve energie in je woning. Rommel leidt tot chaos en negatieve energie. Opruimen en het weggooien van onnodige spullen is belangrijk. Het zal zorgen dat er weer nieuwe positieve energie gaat stromen door je leefomgeving.

Hou dus niet vast aan overtollige meubels en spullen, doe ze weg, zeker wanneer er negatieve herinneringen aan zitten, zoals meubilair die je met je ex hebt gekocht. Kies voor meubels en accessoires die staan voor wat je nu en in de toekomst in je leven wilt. 

 

opruimen schoonmaken Feng shui ontspullen

Het lijkt er dus echt op dat opruimen en weggooien dé manier is om in je hoofd meer ruimte te krijgen en stress te reduceren. Het zorgt daarnaast voor nieuwe energie. Dus wat houdt je tegen? Zet een muziekje op en ga dansend aan de slag. Veeg die oude, negatieve energie de deur uit!

Tips voor het opruimen

  • Geef alles een vaste plek. Zo ben je minder vaak iets kwijt.
  • Heb je iets langer dan een jaar niet gebruikt. Gooi het weg of stop het in een doos. De kans is groot dat je het het komende jaar ook niet gaat gebruiken.
  • Zorg dat je administratie op orde is. Koop een rekje en verdeel je post bijvoorbeeld in: belangrijk, afgehandeld, lopend. Ga 1x per week je administratie door en stop het daarna in een map. 
  • Heb je kinderen in huis? Dan weet je alles van rond slingerend speelgoed. Zorg voor opbergbakken of kratten. Aan het eind van de dag veeg je al het speelgoed daar in. Nu kun je heerlijk ontspannen in een opgeruimd huis. 
  • Koop een mandje/bakje en zet deze op de trap. Alle spullen die naar boven moeten kun je daarin verzamelen. Zo slingert dat niet de hele dag meer door je huis. 

bron wetenschappelijk onderzoek: timension

Reactie schrijven

Commentaren: 0