· 

Woonwens nr. 1: een haard


Dru Paco gashaard

Mijn grootste woonwens is jaren lang een haard geweest. Ik hou van de sfeer die een haard een ruimte geeft. De warmte en behaaglijkheid. Voor mij is het ook nostalgie. Vroeger bij mijn ouders thuis ging op koude, druilerige dagen en met speciale gelegenheden zoals Sinterklaas en Kerst, de open haard aan. Ik vond dat altijd heel gezellig. 

Bijna twee jaar geleden kon ik mijn grootste woondroom eindelijk uit laten komen en ging ik op zoek naar de mogelijkheden. Ik woon in een huis zonder rookkanaal. Een rookkanaal alsnog laten plaatsen is erg prijzig, dus die optie viel af. In de woonkamer heb ik gelukkig wel een muur waardoor rechtstreeks naar buiten kan worden geboord. Daardoor kon ik wel een gashaard laten plaatsen. Met een gashaard heb je echt vuur en warmte, en kun je met  1 druk op de knop de haard aan of uit te zetten. Ideaal.

gashaard met tv meubel en stenen blad
gashaard met tv meubel en stenen blad

De haard moest in de hoek komen naast de tv.

Op internet ben ik gaan zoeken gashaarden en naar soortgelijke opstellingen, en uiteindelijk kwam ik bovenstaande afbeeldingen tegen. De indeling is exact zoals bij mij thuis. En daarnaast vond ik het meubel met het stenen blad erg mooi. Met dit voorbeeld ben ik naar verschillende haardspecialisten gegaan voor offertes.

 

Uiteindelijk kwam ik uit bij plaatselijke haardspecialist Van Echtelt uit Bunnik. Hij kwam met een schets en 2 mogelijke haardmodellen. Omdat mijn muur kleiner is dan de muur op het voorbeeld en omdat de tv en de haard vanwege de warmte niet te dicht bij elkaar kunnen staan, heb ik gekozen voor het kleinste model haard. Een haard van Dru, de Paco. 

Bij een steenleverancier ben ik het blad gaan uitzoeken. Ik mocht wat monsters mee naar huis nemen, en koos uiteindelijk voor Belgisch hardsteen, ondanks de waarschuwingen dat vlekken er bij Belgisch hardsteen moeilijk uitgaan. Ik vond het echte hardsteen gewoon het allermooiste. Maar ik moet zeggen dat dankzij de inpregneer en het speciale schuurpapier dat ik kreeg, ik geen problemen heb. Ik schuur bijvoorbeeld vette kindervingers er zo mee weg. Werkt feilloos. 

 

De plaatsing van de haard

Het plaatsen van de haard en het meubel neemt slechts een dag in beslag. De lijm van de blokken moet wel nog een tijdje uitharden. De stukadoor kan daardoor pas enkele dagen later komen. 

plaatsing gashaard met tv meubel
plaatsing gashaard

Het eindresultaat

En hier is hij dan onze haard       

De snoeren van de tv zijn netjes in de muur gevreesd. Onder het blad zijn klepkasten gemaakt voor de apparatuur.

Voor de haard zelf heb ik gekozen voor houtblokjes voor het sfeertje (je kunt ook kiezen voor verschillende soorten kiezelstenen).

De kinderen vechten in de winter om een plekje op de poef (HEMA) naast het vuur. 

Haardmeubel Belgisch hardsteen Dru paco gashaard tv meubel met haard

Reactie schrijven

Commentaren: 0